Un’ te duci tu, mielule ?


In burtica, domnule!­čśë Chiar imi place piesa asta cantata de Mircea Vintila. Saracutul! Dar e asa gustos. In special costitele. Ele sunt preferatele mele. Chiar imi place traditia asta de Paste cu mancatul mielului. Abia astept sa il gust, daca apuc sa iau.

Eu am o dorinta: in fiecare an de sarbatori sa pregatesc un anumit gen de bucatarie, sa calatoresc pe mapamond si sa celebrez sarbatorile in diferite stiluri, acasa. Asta daca nu plec cumva in alta parte si atunci scap de gatit. Nu ca nu imi place sa gatesc dar e asa bine cateodata sa nu o fac. Ce e prea mult strica.­čśë Plus ca spalatul vaselor nu e o treaba prea placuta. Pentru mine.

Si cum stau in Romania unde nu se gaseste inca totul, dar poate nici nu trebuie, ca de asta am creier sa il folosesc si e valabil pentru toata lumea, e necesar sa imi pun la lucru imaginatia si sa fac ceva traditional with a twist. More fun!

Anul trecut am vrut un Paste englezesc. E a doua oara cand sarbatoresc asa Pastele, numai ca o data la Londra, si a doua oara acasa. Si pentru asta am aplicat o reteta pe care am cules-o tot din Tesco Magazine, cu pulpa de miel la cuptor cu rozmarin. Inchipuie-ti ca pulpa mielului englezesc nu seamana cu cea romaneasca, e mai mare si mai rotunda, asta vreau sa zic, in rest e la fel de gustoasa. Oricum am facut tot ce am putut si apoi m-am bucurat la masa de tot ce aveam. Iar azi adaug aceasta reteta care nu cred ca e o necunoscuta, fara poze ca iar am uitat sa fac atunci. Daca stiam ca imi voi face blog, nu faceam eu poze la tot?­čśŤ Anul asta sincer nu stiu ce fac pentru masa, stiu doar de desert pentru care am si luat ingredientele. Voi vedea maine.

Mi-aduc aminte o data ca la Londra fiind, m-am gandit de sarbatori sa le fac traditionale 100%, asa cum le sarbatoresc ei si am inceput sa ma documentez si de Craciun am stat si am facut cele doua prajituri in casa: Christmas cake si Christmas pudding iar de Paste am stat si am pregatit hot crossed buns si  cartofii aceia fierti intai si apoi prajiti, ca si varza de Bruxelle fiarta. Era prima data cand faceam asa ceva, bine ca m-am descurcat dar aveam o stare asa de buna, si eram asa de incantata. Si mai e ceva care mi-a placut la nebunie: sosul lor pe care il numesc gravy. Este atat de delicios mai ales daca il faci in casa. Ca este si gata facut in comert dar nu se compara. Chiar e bun. Acum nu stiu daca as repeta experienta pe de-antregul dar recunosc ca si stilul lor de a gati e gustos.

Sa trec la reteta asta.

Miel fript cu glazura de jeleu de coacaze

Portii: 6   Timp: 2 ore 15 min

Ingrediente:

  • 2 linguri jeleu coacaze
  • 2 lingurite mustar praf englezesc (stai calma ca nu cred ca il gasesti la noi, pune mustar normal, de care preferi)
    1 lingura ulei masline
  • 1 pulpa miel de aprox 2,3 kg (incearca miel romanesc cu o pulpa mai mare)
  • 2 catei de usturoi, taiati in felii subtiri
  • 2 crengute de rozmarin, rupte
  • sare
  • piper proaspat macinat

Sos (gravy)

  • 1 lingura faina
  • 1/2 ┬álingura mustar praf englezesc
  • 450 ml ciorba de miel sau de vita (daca nu ai, incearca cu apa in care ai fiert carnea de miel sau de vita sau pur si simplu apa dar nu va avea acelasi gust totusi)
  • 1 lingura jeleu de coacaze

Preparare:

  • Incalzeste cuptorul la 180 grade sau la punctul 4. Combina jeleul, mustarul si uleiul de masline si intinde amestecul peste pulpa. Fa incizii de cca 2,5 cm pe toata suprafata pulpei si introdu in ele felii de usturoi impreuna cu rozmarin. Adauga sare si piper.
  • Pune pulpa de miel intr-o tava ┬ási las-o la cuptor 40 de minute pentru 900 g, cam 1 ora si 40 minute in total, atentie la greutatea ei, pentru ca in functie de ea creste sau descreste timpul la cuptor. Daca pulpa incepe sa se coloreze prea mult inainte de timpul ei, acopera cu o folie de aluminiu si las-o la cuptor pana la final. Dupa ce s-a fript, transfera pulpa pe un platou si las-o acoperita sa se “odihneasca” 15 minute inainte s-o tai.
  • In acest timp, faci sosul asta delicios. Numai cand ma gandesc la el si deja mi-e pofta. Este intr-adevar ceva ffffffffffff gustos care merge cu tot, si peste carne, si peste cartofi, si peste legume, peste tot. Aduna grasimea care s-a scurs in tava si arunc-o (ai grija sa nu iei tot sucul care s-a scurs de la pulpa, doar grasime), adauga faina, mustarul si incalzeste totul pentru un minut. Apoi toarna ciorba cate putin, amestecand continuu pentru a nu face faina cocoloase. Adu totul la punctul de fierbere si apoi lasa pentru 2 minute la foc mic. Adauga jeleul de coacaze, sare si piper. Serveste intr-o sosiera alaturi de pulpa si toarna cu generozitate peste tot ce ai si vrei in farfurie. Vei reveni , pun pariu. Pe ce vrei tu.

Tip: in loc de jeleu de coacaze poti folosi un alt jeleu, de preferat de fructe de padure sau capsuni. De asemenea, in loc de usturoi si rozmarin, poti folosi caise coapte si bacon sau rosii uscate si masline negre. E un deliciu oricum. Si mirosul in casa vine extra. Deja mi s-a facut pofta.

Pofta buna!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s