Something French


En Garde!

En Garde!

Say Cheese!

Say Cheese!

D'Artois

D'Artois

Azi mi-am propus sa scriu despre o reteta mai speciala (daca ma intrebi, toate retetele mele sunt speciale, deosebite, superbe, elegante, fine, sunt ceva ce nu mananci in fiecare zi dar atunci cand o faci te simti rasfatata/rasfatat ca o/un regina/rege).😉

Numai dupa nume si suna deja pompos, dar si ingredientele sunt destul de scumpe ca de exemplu cascavalul Gruyere. Ei bine, stiu ca se poate inlocui cu orice cascaval pana la urma dar alege unul special. Eu as merge pe cheddar care imi place la nebunie. Sau parmezan. Mi s-a facut pofta! But feel free to choose.

Minunatia asta o voi pregati maine dimineata sa fie proaspata, de Paste si abia astept s-o gust. E a doua oara cand o fac, pentru ca nu am avut ocazia. De cele mai multe ori leg retetele de anumite ocazii sau de cum simt eu ca s-ar potrivi intr-un anumit moment. Ca acum, de exemplul de Paste, cand voi avea ceva italian (Tiramisu), ceva frantuzesc (D’Artois) si probabil restul romanesc, dar asa e la mine, o amestecatura de multe ori  foarte potrivita. Pentru ca asa simt. Fiecare cu ce-i place. Si cu ce poate. Da, mi-ar placea si uneori reusesc sa fac totul de-un fel. Acum va fi o mixtura gustoasa oricum.

Minunatia despre care vorbesc acum este reteta frantuzeasca cunoscuta care nu e  numai gustoasa dar arata impecabil pe o masa, mai ales una de sarbatori. Ce mai e  deosebit la ea de data asta e ca o fac cu aluat de foietaj facut in casa. Prima data am realizat-o cu cel de cumparat, a iesit foarte bine, numai ca de data asta m-am incapatanat sa fac si eu aluat in casa. A fost o cautare pe net, pe ce aveam eu dar cand am citit procesul indelungat si complicat de realizare al lui, am renuntat. Apoi am cautat altfel: quick puff pastry. Am gasit o reteta care mi-a placut, asa ca am intrat in bucatarie si am acum in congelator aluat de foietaj home-made dupa Gordon Ramsay. Nu e minunat? Pentru mine e, pentru ca inca nu stiu cum va iesi minunatia, dar abia astept.

Reteta asta usoara de aluat ti-o recomand daca ai chef si timp. Am s-o adaug dupa Paste ca nu se stie cine vrea s-o incerce. In rest, pentru practicalitate, mergi pe cea de cumparat. Si eu voi merge asa de acum incolo, numai ca acum indulge me, for once.

Tradusa, reteta asta ar suna ca branza D’Artois but to put it simply, este de fapt un pate asa cum il stim si noi prin patiserii. Dar nu e chiar un simplu pate.😉 Asa ca eu o voi traduce ca

PATE D’ARTOIS

Ingrediente:

  • 150 – 200 g cascaval Gruyere ras (sau cheddar, parmesan sau romanesc)
  • 25 g nuci maruntite
  • piper proaspat macinat
  • 1 ou, batut
  • 370 g pachet de aluat de foietaj, dezghetat sau proaspat

Preparare:

  • Intr-un bol, amesteca cascavalul ras, nucile si piperul. Adauga oul, pastrand putin din el pentru a unge pateurile.
  • Intinde aluatul sa fie de cca 40,5 cm x 38 cm.
  • Taie foietajul in 10 bucati care sa masoare aprox. 20,5 x 7,5 cm, fie cu rotita aceea cu model, pentru cine are, pentru mine si altii ca mine, cu un cutit.
  • Pune 5 din cele 10 bucati pe o foaie de copt si adauga in mod egal amestecul din bol, intins pana aproape de margini.
  • Acopera-le  cu celelalte 5 bucati si preseaza usor cu degetul sa le sigilezi marginile. Pune peste ele folie transparenta si lasa-le la frigider pentru 30 minute.
  • Imparte fiecare din cele 5 pateuri in 6-8 parti, fara sa tai aluatul, doar sa il marchezi. Unge cu oul ramas si pune-le in cuptor la 200 grade (mark 6) cca 15 minute, pana cresc si se fac aurii. Taie apoi pateurile si serveste-le imediat.

Tip: Poti face pateurile si cu crema de ecler pentru o varianta dulce.

Pofta buna!

PS: Din pacate, datorita multelor mancaruri pe care le avem de Paste, am renuntat sa fac aceste pateuri, pentru ca nu are rost. Am amanat pentru o alta zi, poate de Sf. Gheorghe, cine stie.

2 thoughts on “Something French

  1. Cat de mult imi plac mie pateurile si in general produsele de patiserie,de fapt nu imi plac,le ador…:)).Nota 10 si pt. aceasta reteta.Mi-ai facut pofta foarte tare de pateuri:)).

    • :)) Daca ti s-a facut pofta, ia-ti unul. Sau daca vrei, fa-ti, ca e destul de simplu cu aluatul gata facut, doar sa prepari branza. Inchipuie-ti ce frumos miroase si ce placut e sa il mananci cald, proaspat scos din cuptor. Si mie imi plac produsele de patiserie foarte mult, mai ales pateurile. As manca unul acum. :))

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s