Stiu ca despre bucataria englezeasca nu prea poti zice multe. Parerea mea, dupa ce am stat o vreme pe acolo si descoperind arome, gusturi, ingrediente si retete noi, este ca mancarea lor e foarte buna si au o si traditie culiniara. Nu te gandi la fish and chips, ca asta nu caracterizeaza o natie. Englezii au o bucatarie gustoasa, calda, cu multe legume. Reteta asta, de exemplu, imi aduce aminte de mancarea gatita de acasa. Este foarte buna si am decis sa o scriu pentru ca merita. Am combinat doua retete, culese, una dintr-o carte “Traditional British Cooking” 1998 si cealalta din Tesco Magazine. Vorbesc acum de celebra placinta a pastorului. Nu este o placinta propriu-zis dar este delicioasa. Chiar nu ma asteptam sa imi placa asa mult.
Necesita ceva munca, pentru ca trebuie sa prepari o data carnea, apoi piure-ul dar se merita. Si la cat iese, mananci a doua zi si scapi de gatit. Eu zic ca se merita. Daca ai insa musafiri, nu te mai gandi ca scapi, dar tot merita.
Placinta pastorului
4 – 6 portii
Ingrediente:
- 2 linguri ulei
- 1 ceapa, tocata marunt
- 1 morcov, tocat marunt
- 2 capatani de usturoi, tocate marunt
- 115 g ciuperci, tocate
- 500 g carne de vita, tocata (daca ai posibilitatea, cumpara bucata intreaga si roaga la magazin sa ti-o toace sau daca ai robot acasa, fa-o singur)
- 150 ml vin rosu
- 150 ml supa de vita (daca nu vrei vin, nu e obligatoriu, si atunci foloseste 300 ml de supa de vita sau apa)
- 1 frunza dafin
- 1 lingura faina
- 1 lingura sos Worcestershire
- 2-3 picaturi sos Tabasco (optional)
- 1 lingura piure de rosii
- sare
- piper
- 675 g cartofi
- 5 rosii medii , feliate (optional)
- 25 g unt
- 45 ml lapte fierbinte
- 1 lingura tarhon proaspat tocat (daca nu ai, foloseste tarhon uscat, dar o lingurita; de obicei mirodeniile uscate sunt mai concentrate si nu e nevoie sa pui aceeasi cantitate ca cele proaspete)
Preparare:
- Incalzeste uleiul intr-o tigaie adanca si mare. Adauga ceapa, morcovul, ciupercile si usturoiul si amesteca din cand in cand pana devin aurii. Adauga apoi carnea tocata, amestecand bine pana se prajeste.
- Intr-un bol amesteca faina cu cateva linguri de supa de vita, adaug-o in carne si pune si restul de supa si vin, amestecand continuu. Adauga foaia de dafin, sosul Worcestershire, sosul Tabasco, piure-ul de rosii, acopera si lasa la foc mic o ora, amestecand din cand in cand. Lasa fara capac la final, daca e cazul, sa se evapore si restul de apa.
- Incalzeste cuptorul la 190°C, 375°F, nr. 5 la cuptorul cu gaz.
- Fierbe cartofii bine apoi strecoara-i si fa-i piuree cu unt, lapte, sare si piper.
- Adauga la carnea din tigaie tarhonul proaspat tocat, sarea si piperul, amesteca si rastoarna compozitia intr-un vas yena sau de ceramica, intins. Pune pe toata suprafata feliile de rosii, apoi piure-ul, joaca-te putin cu furculita ca sa ii faci un model deasupra si la cuptor cu vasul. Coace-l cca 25 de minute, pana se face auriu deasupra si serveste. Eu vad mancarea asta calda foarte potrivita pentru anotimpul rece, miroase imbietor si as servi-o cu legume fierte, de orice fel. Cele care merg bine, dupa parerea mea, sunt varza de Bruxelles si brocoli. Dar depinde de gusturi acum.
Pofta buna!
Pingback: Going Indian! | Sweet Nothings