A venit vara. Ajung in deplinatatea gustului o multime de fructe acum. Imi plac toate, asa frumoase, colorate, asezate imbietor pe tarabe la piata si mai ales parfumate. Cand trec pe acolo, ma imbat cu mirosul lor. Daca vrei o terapie cu arome, treci prin piata, pe la fructe. Merita. Dupa mine, cele mai parfumate fructe sunt piersicile si apoi caisele. Dar piersicile sunt ceva deosebit, chiar asa, cu coaja lor usor pufoasa. Ador sa le mananc si ma desfat in gustul lor minunat. Am gasit intr-o carte luata de la biblioteca o reteta de piersici foarte delicioasa. Din pacate, este prima reteta pe care o adaug aici, pe care nu am incercat-o inca, deoarece cred ca e mai bine sa profit de fructe in starea lor proaspata si naturala decat sa le consum gatite. Dar reteta aceasta ma indeamna sa o realizez odata asa ca am adaugat-o la colectia mea. Cartea din care este luata se numeste “The Practical Encyclopedia of Easteuropean Cooking” 1999.
Pentru ca e vara si au aparut piersicile, merita sa incerci sa le gatesti, asa, ca variatie. Bulgarii, caci a lor este reteta asta, au o idee parfumata despre cum sa realizezi un desert racoritor si imbietor dar si rafinat, datorita brandy-ului sau vinului alb sec. Ca sa vezi ca nu numai francezii folosesc alcool in mancaruri. Poti consuma piersicile calde si cu frisca rece si iti oferi un contrast senzational, sau pentru o zi fierbinte, consuma-le reci cu frisca, o alternativa excelenta si sanatoasa la o inghetata.
Piersici la cuptor
6 portii
Ingrediente:
- 40 g (3 linguri) unt
- 6 piersici tari
- 12 cuisoare
- 90 g (1/2 cana) zahar vanilat
- 45 ml (3 linguri) brandy sau vin alb sec (optional)
- fistic, frunze de menta si putin zahar pudra pentru decor
- frisca proaspata
Preparare:
- Incalzeste cuptorul la 180°C, 350°F, nr. 4 la cuptorul cu gaz. Unge o tava cu jumatate din cantitatea de unt.
- Taie piersicile in jumatate si indeparteaza samburii. Pune jumatatile de piersica in tava, cu partea scobita in sus. Pune in fiecare scobitura cate un cuisor (conform dex, asta ar fi singularul, cu toate ca pana acum nu l-am folosit niciodata).
- Imprastie zaharul peste ele, apoi adauga cate o bucatica de unt in fiecare piersica. Imprastie si brandy sau vinul, daca folosesti. Coace-le la cuptor 30 de minute sau pana cand vezi ca s-au inmuiat.
- Fa frisca din smantana grasa batuta bine cu zahar si cu putina zeama de la o lamaie, ca sa se intareasca mai repede. Pentru o textura mai usoara, adauga si cateva linguri de iaurt. Este o varianta sanatoasa si usoara de realizat.
- Serveste piersicile fierbinti sau reci, cu frisca proaspata, fistic si frunze de menta, si cu putin zahar pudra deasupra.
Pofta buna!
Stii ca nu e frumos sa mananci singur/singura. Desfata-te cu cineva drag alaturi. 🙂
Pingback: Pleuronectes flesus | Sweet Nothings
Cel mai mult imi place vara,pe langa vacanta si faptul ca sunt atatea fructe delicioase pe piata precum capsuni,cirese,visine(faci putin rosu in obraz),caise,piersici,prune(ce bun e gemul)pepeni,struguri.Si imi plac atat in forma ”originala” cat si sub forma de compoturi,dulceturi.
De acord. Mie imi place totusi o vreme fara exagerari, nici prea calda, sa nu mai pot respira, nici prea rece, sa inghet toata. Apreciez si ma bucur de toata bogatia verii si a toamnei, abia astept sa degust toate fructele si legumele de sezon, mai ales in forma originala, iar pentru restul anotimpurilor, in celelalte forme. De casa sa fie insa.