Pate de casa


Stii, tot ce se gaseste in magazine pe rafturi, sau aproape tot, in materie de mancare, se poate face si acasa. Stii si tu asta. Eu sunt interesata de ceva vreme de pateuri, pentru ca imi plac foarte mult si tot ii spun mamei ca pateul pe care il cumpar cateodata merita sa il fac in casa dar nu ma adun. Pentru ca stiu cam ce se pune in pateul de cumparat si unul facut in propria bucatarie, cu ingrediente cat de cat sanatoase si fara conservanti deja stiu ca este mai gustos si mai bun de o mie de ori. Si cum tot rasfoiesc acum cartea asta de care am pomenit in postul de mai jos, cel cu supa de pui cu tarhon, am dat peste o reteta de pate care cred ca merita incercata. O sa o fac candva si revin aici sa povestesc cum mi-a iesit sau eventual sa re-editez postul.

Ce mai imi place la pate, din reteta asta, e ca nu e facut sa tina doar 2 zile, acoperit cu unt, tine mai mult. Acum, nu stiu exact cat de mult dar foloseste-ti nasul si intuitia. Ce poate fi mai bun decat un pate de casa, pe paine prajita cu putin unt, daca iti place, dimineata la micul dejun? Oua fierte? Merg si ele alaturi.🙂 Si depinde acum de cate foame iti e.

Pate de ficat de pui

4 portii

Ingrediente:

  • 140 g unt (stii nu? 80-82 % grasime, doar vrei un pate de calitate, nu iti bate joc de ce pui in tine ;))
  • 1 ceapa, tocata marunt (eu as cam omite ceapa pentru ca nu prea imi place dar sunt de acord ca ii da alt gust, nu neaparat mai bun dar altfel)
  • 1 capatana usturoi, tocat marunt (da, l-as omite si pe acesta, uneori)
  • 250 g ficatei de pui
  • sare
  • piper
  • 1/2 lingurita mustar Dijon (daca nu e in bucatarie, foloseste mustar normal)
  • 2 linguri brandy (optional)

Preparare:

  • Topeste jumatate din cantitatea de unt intr-o tava mare la foc mediu si prajeste ceapa  cca 3-4 minute pana cand se inmoaie si devine transparenta. Adauga usturoiul si continua sa prajesti totul inca 2 minute.
  • Curata ficateii de orice parte decolorata si alte resturi. Pune-i in tigaie sa se prajeasca alaturi de ceapa si usturoi, la foc mare, cca 5-6 minute, pana se rumenesc.
  • Adauga sare si piper dupa gust si apoi mustarul si brandy, daca il folosesti.
  • Pune totul intr-un blender sau robot de bucatarie si amesteca pana se transforma in pasta. Adauga restul de unt, taiat cubulete si amesteca iar pana devine pasta cremoasa.
  • Pune pateul intr-un bol sau vas de ceramica, netezeste suprafata si acopera-l. Il poti consuma proaspat in 2 zile sau daca vrei sa il tii mai mult, acopera-l cu unt topit dar nu fierbinte, sa se intareasca deasupra lui. Serveste-l cu paine prajita cand doresti tu. Ce tentatie, chiar mi-e pofta de pate acum!😉

Pofta buna!

PS: Zilele trecute, cred ca marti, 8 februarie 2011, am reusit sa fac pate-ul. DE-LI-CIOS!

3 thoughts on “Pate de casa

  1. Pingback: Constatare « Sweet Nothings

  2. Recunosc ca nu prea ma omor dupa pate-uri,dar partea interesanta este ca il poti face si acasa fara sa-l mai cumperi de la magazin unde intr-adevar ii pun numai conservanti si nu se intampla numai la pate-uri ci la majoritatea produselor.Mancarea facuta in casa si cu ingrediente ”fabricate” in propria gospodarie,in cazul in care stai la curte,este mult mai sanatos,astfel nici nu vei avea teama de cancer sau diabet sau alte boli.Succes la gatit, Elena!

    • Merci. Asa zic si eu. Ma bucur ca am gasit reteta asta. O adaug si eu pe langa celelalte deja cunoscute si facute in casa de ani de zile de mamele si bunicile noastre. Si chiar am de gand sa o prepar in casa o data. E altfel si nu e grea deloc. Militez pentru mancarea gatita in casa, in limite rezonabile.🙂 Nu ma vad stand toata ziua la cratita totusi dar imi face placere sa gatesc.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s