La rugamintea unui bun si vechi prieten, James, m-am apucat sa scriu despre un fruct exotic, originar din India. Pana sa imi mentioneze el, nici nu auzisem de acesta si probabil ca vor fi si alte lucruri de care nu voi auzi niciodata. But who cares, pentru ca oricum e imposibil si total nefolositor sa le stii chiar pe toate. Din acestea toate, azi vei invata despre fructul lui Jack sau mai bine spus despre jackfruit. Etimologia lui este explicata foarte frumos aici si mai afla si ca este fructul national al Bangladesului. Trebuie sa spun ca acest fruct s-ar gasi si la Londra dar eu pana acum nu l-am vazut sau poate nu l-am remarcat. I will keep my eyes open and tell you if I see it. Ce am retinut eu din ce am citit, este ca miroase frumos, a banane si ananas, seamana la gust cu bananele si mango-ul si ca este cel mai mare fructe existent. Din el se prepara mancare atunci cand este cules crud si se poate consuma proaspat numai cand este copt. Nu am gatit inca asa ceva, dar daca voi avea ocazia, macar nu ma voi uita la el si voi intreba ce e asta. Cu toate ca, imho, nu e grav sa intrebi daca nu stii.
Asa ca am intrat si eu pe google, am citit ce s-a scris despre el, am zis ca e interesant de stiut si de aflat ceva nou asa ca de ce sa nu invatam cu totii. Si am cautat si o reteta care cred ca se poate gati cu usurinta acasa, daca ai acest fruct. Este o salata placuta si racoroasa de vara. Cum orice e permis in bucatarie, iubire si razboi ;), am adaptat retea si pentru bucataria romaneasca, unde stiu ca fructul ‘interzis’ e mai rar pe piata.
Salata Jackfruit
4 portii
Ingrediente:
- 6 cani jackfruit proaspat (sau mango, banane, ananas)
- sucul de la o lamaie verde (sau o lamaie galbena, daca preferi galbenul 😉 )
- 1 cana fulgi nuca de cocos
- 3/4 cana stafide aurii (acum nu te stresez, daca nu ai aurii)
- 450 g smantana (de obicei aleg varianta grasa ca e mai sanatoasa)
- 3/4 – 1 cana nuci prajite (ador nucile asa ca eu aleg sa fie cat mai multe, deci o cana)
Preparare:
- (Imi place partea asta, e atat de simpla ca ma amuza) Intr-un bol mare, amesteca jackfruit cu sucul de lamaie, stafidele, smantana si nuca de cocos. Daca tu crezi ca vrei mai mult sau mai putin dintr-un ingredient, go for it. Inainte de a servi, adauga si amesteca nucile. Yummy!
NB: Poti cumpara nucile prajite gata (dar nu prea te sfatuiesc). Incearca in cuptorul incins la maxim, 300°C pentru cca 8-10 minute sau mai mult in fuctie de temperatura maxima a cuptorului, in tava. La jumatatea timpului, intoarce nucile sa se prajeasca uniform.
Pofta buna!
sursa: http://www.virtualherbarium.org/tropicalfruit/jackfruit-recipes.html
Nu am auzit de fructul acesta pana acum,dar imi plac foarte mult si fructele exotice.Pare o reteta foarte simpla,doar amesteci niste ingrediente gustoase si iese o reteta gustoasa.
Asa e. 🙂 E fff simplu.