De la Imperiul Otoman la alt imperiu azi. Imperiul Rus. Si o reteta celebra dar cu un organ de vitel sau miel, dupa preferinte: ficat. Din el mai poti face si un delicios pate de casa. Cand ai pofta. Sursa de inspiratie pentru reteta de azi a fost o poza foarte colorata si apetisanta din cartea lui Anne Ager “Cooking in a Hurry” din 1980. Veche si cartea dar ideea e haioasa. Cui nu-i place sa termine rapid de gatit ca doar nu ar vrea sa stea ore intregi in bucatarie? Mai ales cand ii este foame sau mai sunt si altii care asteapta mancare. In mod ideal ar trebui doar sa bati din palme si sa apara felul la care te-ai gandit. Day dreaming? Wake up, please. Acum se potriveste o vorba pe care o am pe un magnet de frigider: I love you, I need you, I like you, I vrea tu. Dap, ai vrea tu! :))
Du-te in bucatarie si transpira putin muncind la o reteta de-li-cioa-sa. Nu o sa iti para rau si cine va manca alaturi de tine va avea un stomac fericit. Si zambitor. Si tu la fel. Spor la treaba!
Ficat Stroganoff
Preparare si gatit: 25 minute
Ingrediente:
- 750 g ficat miel sau vitel, taiat fasii de cca 5 mm grosime
- faina
- 1 ceapa medie, taiata fin
- 50 g unt (gras, cat mai gras)
- 100 g ciuperci feliate (de preferinta ciuperci albe, mici si rotunde sau Champignon)
- 6 linguri sherry sec (nu-i bai daca nu ai, nu pui, dar pe viitor daca poti, cumpara un sherry ca sa il folosesti la gatit )
- sare
- piper negru
- 150 ml smantana (grasa, grasa – nu de alta dar am citit recent ceea ce stiam cu totii, ca grasimea naturala e grasime buna si oricum cu sport si portii mici o poti elimina)
Preparare:
- Trece fasiile de ficat prin faina asezonata cu sare si piper si scutura-le bine de orice surplus.
- Prajeste ceapa la foc mic in unt cca 2 minute, intr-o tigaie mai adanca. Adauga ficatul si lasa-l sa se rumeneasca incet, intorcandu-l pe toate partile, tot la foc mic.
- Adauga ciupercile si lasa totul cca 3 minute.
- Adauga sherry, sare si piper, acopera si lasa sa se patrunda totul cca 5 minute.
- Adauga apoi smantana si las-o sa se incalzeasca dar fara sa o fierbi. Acum e gata mancarea
- Serveste-o cu salata si taitei fierti. Dupa ce ii strecori de apa, pune-le cateva bucatele de unt, in functie de cantitatea fiarta si putina sare. Sunt deliciosi asa.
Pofta buna!
Pingback: Mama Rusia | Sweet Nothings