Piperchi țârgâsiti


Yummy! Asta este intr-adevar o mancare delicioasa. Pe cat de gustoasa este si pe cat de repede sa mananca, pe atat de greu se face. Nu te speria, nu e chiar asa dar parerea mea este ca prefer sa o mananc decat sa o prepar. Vorbesc de o reteta aromana, traditionala, numita piperchi țârgâsiti (sau țâgârsiti, e corect in ambele feluri, noi in casa asa le zicem, cum apare la titlu) sau ardei prajiti pe romaneste. O face mama, au facut-o si bunicile si nu ma voi satura niciodata de ea. Din partea mea, o va gati mama multa vreme de acum incolo. Eu o voi face candva, nu stiu exact cand dar stiu ca o voi gati. E o reteta simpla, de vara, racoroasa, pentru ca se poate consuma atat calda cat si rece si o mancare din care pur si simplu mai ceri o portie. Iata reteta facuta de mama noastra, careia ii iese fantastic de bine.

Piperchi țârgâsiti / Ardei prajiti

4 portii

Ingrediente:

  • 2 kg de ardei verzi, grasi (se face si cu gogosari mai spre toamna)
  • 1 kg rosii taiate cubulete
  • 250 g branza de oaie sau vaca, dupa preferinte( mai sarata si mai veche, ii da un gust deosebit)
  • 150 g urda proaspata de vaci sau oaie
  • ulei

Preparare:

  • Se spala ardeii si se curata de seminte si cotor. Se taie bucatele.
  • Se pune intr-o tigaie mai adanca sau intr-un ceaun (mama a luat unul de la tigani, va recomand din tot sufletul asa ceva, mancarea la ceaun nu are egal) ulei la incins, cca 500 ml. Uleiul se va mai adauga din cand in cand atunci cand a inceput sa scada.
  • Se verifica cu o bucata de ardei daca este fierbinte uleiul si se toarna in portii ardeii, ca sa cuprinda uleiul. Se lasa sa se prajeasca la foc mediu, amestecand din cand in cand cu o lingura de lemn sau cu spumiera, pana se fac aurii. Se prajesc nu foarte tare. Se scot de pe foc si se pun la strecurat intr-o strecuratoare.
  • Intr-o alta tigaie mare, se pune putin ulei, cca 5 linguri. Se adauga rosiile cu un strop de sare si se lasa la foc mediu pana se face un sos foarte pastos, amestecand din cand in cand.
  • Peste sos se pun ardeii si se amesteca bine. Se lasa cca 5 minute la foc moderat astfel incat sa scada sosul.
  • Se pun apoi branza si urda si se amesteca.
  • Se serveste fierbinte sau rece, cu paine pe vatra. E atat de gustoasa incat e binevenita oricand.

Pofta buna!

5 responses to “Piperchi țârgâsiti

  1. Pingback: Anul Nou | Sweet Nothings

  2. Mmm, foarte buna si varianta aceasta cu urda! Multumesc pentru reteta! 🙂

  3. Una dintre macarurile reprezentative aromane.Cand spui bucataria aromana spui Piperchi targasiti si Pitele(placintele).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.