Interviu la Radio Romania International


Interviu: Elena şi Sirma Granzulea  – 2012.07.05

REPORTER – Tin’isiţ ascultâtori avem haraua tra s-şidem di zbor toraseara la emisiunea pi armâneaşti di la RRI cu unâ nauâ boaţi, s-dzâtem aşitsi, tu cânticlu armânescu, Elena Granzulea, ti furn’ia câ aesti dzâli nâ pitricu pi adresa electronicâ ali redactsie armâneascâ ndauâ cântitsi, cama ghini spus ţinţi căntiţi tru interpretarea-a l’ei shi a dadâl’ei a l’ei cănăscuta căntâtoari Sirma Granzulea.
E, spuneam tru ahurhitâ ti Elena Granzulea, unâ nauâ boatsi, ti furn’ia câ noi di la redactsie, Elena Granzulea u cunuştem di mulţâ an’i di anda a l’ei dadâ avea timil’iusitâ Pareia “Iholu” cu cari avea nchisitâ unâ iruşi, unâ voltâ tu cântari pri aoa prit vâsilie, tru Românie shi prit Balcan’i. Ama prota ş-prota ghini vinit la microfonlu a emisiunil’ei pi armâneaşti tin’isitâ Elena şi dada a ta, Sirma Granzulea.
ELENA GRANZULEA – Ghini v-aflăm !
SIRMA GRANZULEA – Ghini v-aflăm Taşco !
REPORTER – Ghini vinitu dârută Sirma ! Elena, prota ş-prota voi s-ti ntreb cându ahurhişi cu cânticlu armânescu, cum spuneam earai tu pareia “Iholu”, ama ţi ilikii aveai şi di iu mirakea ti cânticlu armânescu ?
ELENA GRANZULEA – Io ahurhiiu di cându earam n’icâ, cântam dupu mama io ş-sora a mea Kiralina, di cându earam n’iţ noi cântam ncasâ, deapoaia neasim la “Taraf” la “Clubul-a Copiilor” cum avea numa atumţea “Clublu a Pionerlor” şi deapoaia cântăm n’liceu cântiţli ali mami, pri iu earam lumea nâ bâga s-cântăm câ ştea câ earam featili ali Sirmâ. Si tu liceu agiumsim cu gruplu “Iholu” cari fu protlu grup armânescu adrat di Sirma Granzulea. Pânâ tu aţel chiro nu eara niţi un grup di tiniri ficiuriţ i cama mări aşi câ mama fu prota cari adră, sâmbâta şi dumânica tu chirolu a l’ei adyi cilăstâsi ndoi an’i cu aestu grup şi earam ş-noi tu el iu cantăm.
REPORTER – Tu ţi an eara aestâ minari cu Pareia “Iholu” ?
ELENA GRANZULEA – Eara tru anlu 1995 pânâ tru anlu 1997.
REPORTER – Tora voi s-n’i spun’u Elena câţe earai n’icâ tini şi surica a ta aveaţ vahi 10-15 di an’i.
ELENA GRANZULEA – E, n’i-aduc aminti, cum nu.
REPOERTER – Iu earats câlisiti cu pareia “Iholu” aoa tu Românie icâ tu xeani ?
ELENA GRANZULEA – E cându badz aestâ ntribari mi ariseaşti s-pirmitusescu maxus câ ligat di gruplu “Iholu” suntu multi aduţeri aminti muşeati. Aşi câ pot s-ţâ dzâc câ earam Constanţa, earam Bucureşti, earam tu unâ excursie multu muşeatâ, nu va u agărşescu canâoarâ tu Macedonia la Struga ti Dzuua Naţionalâ a Armân’ilor iu serbăm aestâ dzuuâ şi âl’i ncântăm pi aţel’i armân’i di aclo cu cântiţli cu giocurli a noasti […]

Sursa RRI : http://www.rri.ro/art.shtml?lang=4&sec=381&art=271312

5 responses to “Interviu la Radio Romania International

  1. Elena, am o propunere.Daca se tot da atat de putin muzica romaneasca dobrogeana,ce ar fii ca urmatoarea ta postare aici pe blog sa fie despre folclorul dobrogean, sa prezinti solistii mari, jocuri populare,daca stii rapsozi din zona etc,cum crezi tu ca e mai bine.O sa scriu si eu.Si este foarte posibil sa intre mai multi pe aici sa comenteze, de bine, evident,

  2. Bravo.Ma bucur sa aud ca iti place sa canti si muzica romaneasca,Dar imi pare rau ca dna Sirma, nu am prins-o mai in perioada ei de glorie in ce priveste cantecul romanesc.Eu atat pe net cand caut ceva despre cat si aparitiile sale din ultimii ani, mai mult folclor aroman.Este foarte frumos, cultura aromana reprezinta ceva special pentru mine si ea ca solista mi se pare foarte reprezentativa,dar imi pare rau ca nu gasesc inregistrari vechi, nu gasesti concerte de demult, stiu ca a aparut de-a lungul anilor si la Tezaur folcloric, spunea cineva, adica o serie de momente pe care nu le poti vedea.

    • Da, din pacate, emisiunile vechi nu mai sunt, poate doar ce s-a pastrat in fonoteca de aur, dar de acolo doar TVR sa le scoata pe micul ecran. Parerea mea e ca se da prea putina muzica dobrogeana la televizor si ar putea sa isi aminteasca mai des artisti si cantece dobrogene. Nu face rau nimanui, din contra. Tot ce este din cantecele ei dobrogene se gaseste pe pe youtube, pe canalul ei, in filmari recente la diverse emisiuni.

  3. Am vazut interviul.Mi-a placut.Felicitari pentru inregistrarile pe care le-ai facut.Nu vrei sa canti si romaneste?Ar fii frumos.Ce mai face mamica ta?Stii ca doar eu intreb aici pe blog de fiecare data.Acum este vara si m-am asteptat sa nu fie prezenta la televizor sau in spectacole mari.Oricum se aproprie Mamaia.Parca ai spus ca a fost si ea demult, insa nu stiu in ce an.Eu sunt in mare suspans si cu cd-ul cu muzica romaneasca,abia astept sa vad ce cantece sunt acolo.Va transmit toate cele bune in continuare!

    • Multumesc frumos, Florin. Sa o iau pe rand: vreau sa cant si romaneste, muzica populara dobrogeana, asa cum canta si mama dar nu pentru ca ea face asta, ci pentru ca si mie imi place la fel de mult. Apoi, vreau sa cant easy-listening, in viitorul foarte apropiat. Mama e bine, multumesc. Chiar acum cateva zile am avut o filmare impreuna la Galati, la RTV, emisiunea Mariei Sfat, emisiunea va fi transmisa prin toamna, nu stim exact data, dar a fost foarte frumos si primirea deosebita. Ne-a impresionat in mod placut. Daca o mai vezi pe mama la tv, e datorita unor reluari. La Mamaia a fost mai demult, isi doreste sa revina dar nu depinde de ea, ci de organizatori. Cat despre cd, va fi ceva deosebit, pentru ca o ajut pe mama la el, atat cat pot si speram sa apara anul acesta. E multa munca in spatele lui si multe resurse, care dureaza pana se aduna. Multumim pentru gandurile bune, asemenea si tie!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.