Ce faci daca nu prea ai timp


Iti faci un sandvici (forma adoptata de limba romana). E simplu si rapid, il iei cu tine la pachet si tine cam 2 zile, in functie de ce ingrediente are. Azi vei citi aici cum sa iti faci un sandvici. Nu rade, vorbesc serios. Nu este un sandvici obisnuit, pe cel obisnuit nu il descriu, il fac pur si simplu. Dar o data, tot in orasul olimpic Londra (prima mea iubire) ma saturasem de vesnicul sandvici pe care il mancam destul de des la pranz. Am zis ca vreau altceva, si probabil din lejeritate, am cautat tot ceva rapid. In cartea ‘Good House Keeping cookery Book’, 1985 am dat peste un nume mai ciudat si o imagine in care am vazut un sandvici. Ma rog, vedeam mai ales cascavalul topit iesit usor din felii si am zis ca asta e. Vreau sa il fac pentru ca orice e cu cascaval cald e un deliciu pentru mine. Dupa nume, nu semana deloc a sandvici si am gandeam ca uite, si francezii au ceva asemanator, de care nu auzisem pana atunci. Asa am descoperit

Croque Monsieur

4-8 portii

Ingrediente:

  • 16 felii paine (fara coaja – nu inteleg obsesia strainilor pentru painea fara coaja, coaja fiind dupa mine cea mai buna parte a unei paini, mai ales daca e crocanta, dar poate ma insel)
  • 5-10 ml (1-2 lingurite mustar)
  • 225 g branza Gruyere feliata (sau cheddar sau cascavalul nostru romanesc, ca e foarte bun si el)
  • 225 g sunca feliata (aici depinde doar de tine sa alegi ce fel de sunca vrei, de preferat una cat mai putin procesata)
  • 75 g unt topit (80-82 % grasime, te rog, nu iti bate joc de tine cu variante mai ieftine ca sufera papipele gustative si e pacat)

Preparare:

  • Unge jumatate din feliile de paine cu mustar. Taie feliile de cascaval sa se potriveasca perfect cu feliile de paine si pune-le peste ele.
  • Fa la fel cu feliile de sunca, adica potriveste-le perfect pentru paine si aseaza-le peste cascaval si incheie cu celelalte felii de paine.
  • Unge sandviciurile astfel formate cu unt topit, pe ambele parti si prajeste-le usor pe o parte,  in tigaie, cca 3-5 minute, pana se fac aurii apoi intoarce-le si pe partea cealalta pentru inca 3-5 minute. In loc de unt poti folosi 90 ml (6 linguri) ulei vegetal pentru un gust mai plictisit, imho.
  • Taie sandviciurile in doua, pe diagonala si serveste-le fierbinti. Cu o salata alaturi cand ai timp.

Pofta buna!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s