Prin Tailanda


In sfarsit o zi racoroasa. Azi a plouat si probabil ca va mai ploua, ceea ce e  foarte bine. Pot sa respir mai usor, nu mai transpir stand si in general ma simt mai fresh. O zi racoroasa de vara ma incurajeaza sa ma apropii de aragaz si sa ii tin companie. Altfel, Doamne fereste, doar sa fiu masochista sa ma chinui singura cu atata caldura. Dar ce nu face omul, cand trebuie sa se hraneasca. Daca e cazul, stau dar daca pot sa scap, de ce nu? Exista atatea mancaruri pentru care nu e necesar focul, e si pacat. Dar azi am curaj sa ma apropii de foc, in gandul meu. Si sa gatesc ceva ce imi place foarte mult: noodles sau taiteii chinezesti. Ii ador, ii mananc cu mai multa placere decat orezul chinezesc. Pot fi cu ou, de orez, subtiri, lati, foarte lati, nu conteaza, imi plac. De fapt, daca cineva mi-ar pune in fata acum pad thai, nu as refuza sub nici o forma. Azi iti prezint o reteta tailandeza, pe care am gatit-o o singura data in Londra, si tot atunci am si mancat-o. Este o reteta celebra, dupa cum scrie in cartea ‘Vatch’s Thai Cookbook’, scrisa de Vatcharin Bhumichitr, aparuta in 2004. E putin mai complicata pentru ca trebuie sa ai multe ingrediente si unele nu stiu daca se gasesc la noi inca, incearca pentru mai multa siguranta in magazinele chinezesti din Bucuresti. Voi scrie reteta exact asa cum este, incearca sa faci rost de majoritatea ingredientelor si ce nu gasesti, nu-i bai, merge si fara. Ce imi place mie la ea este faptul ca se gateste foarte repede, in cca 2-3 minute e gata. Din pacate nu scrie cate portii ies si nici eu nu mai tin minte daca au iesit 4 portii, dar pot ghici dupa cantitati ca ar fi suficiente pentru 2 persoane, adica tu si el sau tu si ea, cum vrei. Nu ramane decat sa dublezi cantitatile, atunci cand sunteti mai multi. Si nu este o reteta vegetariana dar e pe aproape. Iata

Taitei prajiti tailandezi/ Pad Thai

2 portii

Ingrediente:

  • 2 linguri ulei vegetal
  • 2 catei usturoi, tocati marunt
  • 1 ou foarte mare (sau 2 oua mici, dupa cum gasesti)
  • 180 g taitei sen lek (sunt taieti sau noodles de latime mica, din orez)
  • 2 linguri suc lamaie
  • 1 1/2 sos de peste
  • 1/2 linurita zahar
  • 2 linguri alune prajite, maruntite
  • 2 linguri creveti (shrimps) uscati, macinati sau pudra
  • 1/2 lingurita boia iute
  • 1 lingura ridichi murate, tocate
  • 30 g (1/3) cana muguri soia proaspeti
  • 2 cepe verzi de primavara sau arpagic, tocate in bucati de 2,5 cm
  • 2-3 fire coriandru proaspat, tocat mediu
  • cateva felii de lamaie, pentru decor

Preparare:

  • Inti, pune taiteii in apa calduta si lasa-i sa se inmoaie, dar nu prea mult. E mai indicat sa fie mai tari, mai ales ca ii vei praji. Scoate-i din apa si lasa-i sa se strecoare.
  • Intr-un wok sau tigaie mare si adanca, incalzeste uleiul si prajeste usturoiul, pana se face auriu. Sparge oul si amesteca rapid cateva secunde apoi adauga taiteii. Amesteca totul foarte bine.
  • Adauga pe rand, amestecand dupa fiecare: sucul de lamaie, sosul de peste, zaharul, jumatate din alunele prajite, jumatate din crevetii macinati, boia iute, ridichile conservate, o lingura de muguri de soia si ceapa verde.
  • Verifica taiteii sa vezi daca s-au inmuiat si cand sunt al dente, pune totul intr-o farfurie. Aranjeaza in jurul amestecului de taitei restul de alune, creveti si muguri de soia. Poti de asemenea sa pui in 2 boluri separat, boia iute si zahar, pentru condimentare dupa gust.
  • Mai adauga coriandrul si feliile de lamai si poti degusta acum.

Pofta buna!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s