Reteta cu creveti marimea S sau M


Continuand periplul prin bucatarie si vazand eu ca in ultima vreme am tot scris despre animale care traiesc in apa, am zis sa mai inot pe aici. Azi m-am gandit la o reteta tailandeza foarte usoara, ca mai toate retetele de acest gen. Este vorba de o reteta rapida si sanatoasa pe care o consuma oamenii la pranz in acele zone, pe strada sau in restaurante. Este si versatila, poti inlocui crevetii cu orice fel de alta carne, legumele la fel, si mirodeniile. Iar cand o reteta permite mai usor inlocuiri, atunci chiar imi place si mai mult. Am gatit-o si eu candva, undeva si de aceea imi permit sa o scriu pe blog. In general m-am straduit sa adaug retetele pe care le-am si facut pentru ca stiu mai bine despre ce vorbesc insa sunt si exceptii, normal. A fost culeasa dintr-o carte din care am gatit multe feluri de mancare si daca as avea sansa sa o achizitionez pentru a o avea in casa, la colectia mea de carti de bucate, as face-o. Si cu siguranta as cauta-o in primul rand in charity shops, cum mai sunt cunoscute magazinele de second-hand din strainatate. Pretul ei pentru o carte noua este cam prohibitiv. πŸ™‚ Cartea se numeste “Vatch’s Thai Cookbook”, scrisa de un cunoscut sef bucatar, scriitor de carti de bucate, Vatcharin Bhumichitr si a aparut in 2004. Daca o rasfoiesti, s-ar putea sa iti placa cum mi-a placut si mie, daca esti cumva pasionat/a de gatit.

De ce am pus titlul asa la aceasta reteta? Pentru ca pomeneste de prawns si shrimp si daca ai mancat prin strainatate, sau pe la noi la restaurante cu specific asiatic, cunosti diferenta dintre ei insa in limba romana nu am gasit o traducere pentru ambele soiuri asa ca prawns sunt creveti mai maricei iar shrimp, ei bine, sunt mititei si draguti. Si reteta in original pomeneste de ambii. Acum sa gatim, adica tu, ca eu doar scriu aici reteta. De gatit alta data, pentru mine.

Orez prajit cu busuioc si creveti M/ S (prawns/ shrimp)

— Khao Pad Krapow Gung — (in cazul in care vrei sa stii originalul original)

2 portii

Ingrediente:

  • 2 linguri ulei (mergi pe cel presat la rece, daca poti, chiar simti diferenta la gust)
  • 2 catei usturoi, maruntit fin
  • 2 ardei iuti rosii, proaspeti, taiati marunt (chilies)
  • 4 oz/ 120 g creveti M/S proaspeti, curatati (nu e o treaba prea placuta pentru mine insa se merita cand pot sa o fac, daca nu, din cei congelati ca nu traim in Thailanda si mai greu cu ei)
  • 1 lingura sos de peste
  • 1/4 lingurita zahar
  • 1 lingura sos soia light
  • 20 frunze proaspete de busuioc
  • 8 oz/ 240 g/ 1 1/4 cana orez parfumat fiert (jasmine sau basmati merge foarte bine)
  • 1 ceapa mica, feliata fin
  • 1/2 ardei rosu sau verde, feliat fin si el

Preparare:

  • Incalzeste uleiul la foc tare pana se incinge, intr-un wok sau tigaie adanca. Ai grija sa ai toate ingredientele la indemana pentru ca se gateste repede. Pune usturoiul si prajeste-l pana se rumeneste usor. Adauga ardeiul iute si crevetii si amesteca repede. Pune si sosul de peste, zaharul si sosul de soia. Prajeste totul pana se gatesc crevetii. Adauga apoi frunzele de busuioc si amesteca iar. La fiecare adaugare se schimba mirosul insa ramane incantator! πŸ™‚ Pune orezul fiert si amesteca iar, bine. Adauga acum si ceapa si ardeiul dulce si amesteca iar, repede. Gata. Rastoarna totul intr-o farfurie si pregateste-ti betisoarele, pardon, furculita.

Thaan hai aroi na khrap/kha!

Elena G

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.