Tiny House, Big Heart


De curand, adica de cateva luni am descoperit o moda. Paranteza – nu e chiar o moda in tarile asa zis nedezvoltate, lumea a treia sau cum mai vrei sa ii zici, e un mod de viata de zeci si sute de ani. Pot spune ca e o redescoperire a simplitatii si frumusetii vietii, mai filozofic asa. In fine, revenind, o parte din lumea occidentala a descoperit capcanele rat race si cei care isi doresc o schimbare si o liniste a mintii si a inimii se reintorc la natura si la o viata simpla. Aceasta inseamna si downsizing, adica o locuinta mica, eventual pe 4 roti, in caz ca vor sa calatoreasca si sa vada si altceva, in limite. Mai greu sa te muti cu casa pe alt continent dar nu imposibil. Asa ca am inceput sa urmaresc acest stil de viata, foarte pitoresc si sa imi dau seama ca pentru ei are logica (noi traim deja asa ceva, ma refer la partea cu spatiul) si e si relaxant, tihnit, pentru ca vad ceva frumos.

Daca ar fi sa fac o lista de pro si contra, stiu ca la pro ar fi cele mai multe motive insa hai sa vedem.

Pro:

  • Viata debt-free intr-o casa construita foarte ieftin, chiar si dupa standardele romanesti, asta ar fi in primul rand motivul cel mai important. E interesant cand ii aud cu ce suma au facut totul si pare de necrezut. Dar se poate, vad. Sa fii slav la banca pana la batranete nu e prea atragator si viata are ups and downs, you never know. Si la noi e mai accesibil dar nu chiar asa ca la ei, insa e o speranta.
  • Scapi de foarte multe lucruri inutile si pastrezi esentialul si cineva poate trai foarte bine si asa, atata timp cat e intelegere si armonie. Vad familii destul de numeroase pentru spatiul mic pe care il aleg sa il imparta si sunt foarte fericite, deci se poate. O casa mare si frumoasa nu garanteaza intotdeauna fericirea.
  • O confortabilitate pe care toti o cautam – adica poti avea tot ceea ce ofera un apartament, apa curenta, rece si calda, baie, electricitate, caldura, posibilitatea de a folosi o masina de spalat rufe, cine locuieste in oras mai ales, stie ce zic. Nu le lipseste mai nimic iar cei care stau in zone calde au mici avantaje in plus. Nu ne putem muta toti la tropice dar e frumoasa vara si cand le vezi asa inconjurate de verdeata chiar arata frumos. Sa le admiram deci.
  • Reciclare a materialelor. Multi cumpara ieftin de la targurile de vechituri sau iau de la diverse persoane ceea ce le trebuie sau transforma lucrurile in altele, ca niste magicieni. Aici iti trebuie indemanare, o masina de cele mai multe ori, pentru transport, multa rabdare si ceva bani, in cazul in care platesti pe cineva sa faca toate astea.
  • Colectarea si folosirea apei de ploaie in mod gratuit. Asta mi se pare foarte cool pentru ca tot cade si uda tot, de ce nu ar fi folosita? Bine, trebuie un rezervor si instalatie potrivita insa daca stai sa te gandesti ca pana la golirea rezervorului nu mai folosesti apa de la stat, se merita. Mi-ar placea sa vad asta si in Romania mai des, e o idee decenta si nu cred ca goleste buzunarul. Bine-nteles trebuie sa fie racordata si la reteaua de stat, just in case, daca se poate, sau la o sursa curata de apa. Cei care stau la munte stiu despre ce vorbesc.
  • Folosirea energiei solare pentru a se alimenta, daca nu total, macar partial. Enel-ul, bata-l vina. La cat soare avem si noi aici, merita. Din pacate panourile solare sunt destul de scumpe inca. Ma bucur sa vad ca macar in strainatate raman mai accesibile de si le pun toti pe case. Investitia oricum se merita.
  • Locatia minunata pe care o pot alege in amplasarea locuintei. Cand vad filmarile acelea din drone, mi se opreste respiratia la o asa frumusete. Pentru Romania, sa zicem ca daca ai o gradina decenta (definitia gradinii decente pentru mine este acel spatiu suficient de mare ca sa inconjori o casa de jur imprejur cu gradina, macar pe o parte cu cel putin 1 m, in rest mai generos si sa iti permita un gard si niste copaci care sa iti ofere umbra vara, fructe daca sunt fructiferi si spatiu privat de ochii vecinilor, un loc de gratar si ceva iarba si flori ca sa simti diferenta de la bloc la casa. Altfel, nu prea se merita dar in functie de ce isi permite fiecare, e bine si asa.)
  • Multi ofera munca lor in schimbul terenului si astfel au rezolvat problema pamantului. Mai greu la noi, nu te primeste nimeni pe terenul propriu cu o casuta dar daca ai deja pamant, treaba e rezolvata. Depinde acum unde ai.
  • Daca ai un job care poate fi facut de acasa, e minunat sa fii inconjurat de natura, mai ales ca locatia e importanta atunci cand trebuie sa mai si mergi la servici. Cine a facut vreodata naveta apreciaza altfel faptul ca nu mai trebuie sa se oboseasca cu deplasarea. Daca nu, iar revin la locatie. Toti vrem sa fim cat mai aproape cu serviciul insa ne adaptam si daca e mai departe.
  • Curatenia care se face mult mai usor si mai repede. Cui nu ii place asta?
  • Se poate construi in asa fel incat poate fi demontata si mutata. Ideea aceasta e simpatica insa nu prea o vad populara asa usor. Numai cine nu s-a mutat cu toata casa in alta parte sau in alt oras/ tara nu stie ce stresant poate fi. De aceea, a se revedea punctul doi. Ajuta foarte mult.
  • Poate fi construita pe roti, de la 0 sau poate fi un alt mijloc de transport, transformat deci reciclat. Imaginatie sa ai. Am vazut case facute din saci de pamant, din materiale reciclate, din vagoane de tren, autobuze scolare sau double-decker, din vaporase, case plutitoare, you name it.

Contra:

  • Spatiul. Daca esti obisnuit cu spatiu mai mare, poate dura pana te adaptezi dar nu e bai. Cei care locuiesc in cutii de chibrit, cum imi place mie sa numesc apartamentele, sunt obisnuiti deja. Nu se moare din asta. Doar ca e mai placut cand nu te lovesti de toate colturile si trebuie sa faci un compromis cand totul se micsoreaza. Am vazut case care sunt numite tiny dar nu prea sunt, arata ca un apartament confort 0 de la noi asa ca poate pana la urma nu prea ai ce compromis sa faci.
  • Daca pentru unii e ieftin, mai complicat in Romania, costurile materialelor sunt mai mari si e posibil sa depaseasca un buget auster. Depinde de multe insa cred ca e mai bine sa fii pregatit pentru o depasire de buget, decat sa visezi.
  • Daca o iei de la 0, ajungi sa faci si imprumut la banca pentru o suma cat de mica, chiar daca pentru multe alte lucruri, te descurci. Iti trebuie totusi o casa in care sa traiesti si nu e gratis. Si nici sa o faci din paie, ca sa ti-o vanture primul curent nu e ok.
  • Pamantul se poate vinde asa ca trebuie sa te mai si muti poate, deci cred ca il cam cumperi, si iar revin la locatie. Bani pentru pamant, atentie la buget deci.
  • Timpul pentru construirea casei inseamna poate timp luat de la job, daca te implici cum o fac multi din cei pe care ii vad in clipuri si aici, depinde de job… Rabdare si credinta.
  • Pentru Romania, e musai sa te racordezi la un fir de Enel, costurile pentru panourile solare inca nu sunt asa accesibile, eventual un nou imprumut…Asta e si pro si contra.
  • Dormitorul acela sus pe scari nu il vad prea bine. Imi da cu virgula, cum spune un copil la after. Ce faci cand imbatranesti? Si cum faci curat, urci cu aspiratorul? O casa cu totul la parter parca suna mai bine insa atata timp cat esti tanar/a e bine si sus.
  • Spatiul de la mansarda e de cele mai multe ori prea jos, e enervant sa stai cocosat ani la rand. Nope, ori tavan inalt ori totul la parter, din punctul meu de vedere. 🙂 Pentru ca in strainatate se si deplaseaza cu casele, au o inaltime anume asa ca nu prea au ce face insa sa stai mai cocosat nu prea e placut.
  • Vanataile de la unele obiecte plasate in drum. Am vazut case atat de mici ca ma gandeam cum traiesc oamenii, nu se lovesc? Ma uimeste relaxarea lor.
  • Caldura iarna…vesnica problema. Electricitatea te frige la buzunar iar lemnele… de unde si pana cand? Pentru cei care locuiesc in zonele calde, problema e rezolvata, insa in Romania, implica costuri care trebuie sa vina de undeva. Casa inseamna o intretinere mai mare dar daca reusesti sa o faci fara imprumut, undeva se echilibreaza.
  • Lipsa de intimitate. Pentru o persoana e suficient o asemenea casa. Insa cand sunt mai multi, o familie de exemplu, totul se aude. Trebuie sa faci totul in liniste, ca sa nu deranjezi sau daca nu vrei sa fii auzit. E un pic hilar, ca ma gandesc, daca te certi, cum o faci? In soapta. De fapt nu prea te certi. Nu ai unde sa te ascunzi daca ai nevoie sa stai singur/a. Ca poate ai un asemenea moment. Toti avem. Baia e de asemenea un teritoriu periculos. M-a amuzat teribil un cuplu care a povestit cum fac ei treburile “murdare”. Spun doar atat: “Alexa, sing the poop songs”. :)) Asta da solutie.
  • Si revenim la servici, iti trebuie in continuare unul. O casa, cat o fi de mica, trebuie intretinuta asa ca back to work, stop daydreaming. Unless you win the lottery.

Lista nu e terminata si trebuie sa spun ca oricum ai da-o, nu e ideal in nici un fel. E cum ii place fiecaruia. Daca cumva te tenteaza, sau ai nevoie de inspiratie in amenajarea propriei case sau vrei cateva minute de relaxare, hai sa urmarim impreuna cateva case frumoase si o natura minunata si sa visam… (m-am contrazis dar mergi mai departe)

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.