De cand ma stiu am fost certata cu ciorba si supa. Ar putea trece luni intregi pana consum eu asa o zeama insa stiu ca nu e neobisnuit. Stiu si teoria ca o ciorba sau sora ei neacrita, supa, sunt medicamente naturale insa practica nu tine la mine. Totusi le consum cand si cand, mai ales daca stiu cine le face. Mi-a luat ceva timp sa inteleg diferenta dintre supa si ciorba si am constatat ca acasa, in familie, se faceau in general supe. Cred ca de aceea nu imi placeau. Consumam 2-3 linguri si decretam ca nu mai pot, ca m-am saturat. Era prea dulce pentru gustul meu. Prin alte locuri am consumat si ciorba si mi-am dat seama ca eu de fapt mananc ceva de genul si chiar imi place. Cu conditia sa fie acra. De, acritura la acritura trage. Deci ciorba o consum cu placere. Dar nu foarte multa, ca sa nu ma plictisesc. Asa, cum se nimereste.
De gatit ciorbe si supe, nu imi place. Insa daca trebuie, fac. Am invatat recent ceva simplu de la tata si m-am gandit sa scriu aici reteta, poate e citita si de altcineva, care fie o gateste rar fie vrea sa termine repede. Acum, nu am inventat eu roata dar poate cuiva ii pica bine si chiar nu stia. Never say never. Daca exista vre-un ciorbar sau ciorbarita in familie, cel putin te-ai scos. Faci o oala si nu iti mai bati capul apoi cateva zile. Am observat, cel putin la mine, ca cele doua feluri clasice de mancare prezente pe masa nu prea sunt necesare. Cu un fel m-am cam saturat dar nu stii cu cine mai imparti masa. Totusi, o ciorba/ supa cateodata e suficienta si reteta asta nu te tine prea mult in bucatarie.
In general imi plac mai mult ciorbele fara carne asa ca reteta aceasta va fi vegetariana. Bine-nteles ca poti adauga tu carne daca doresti insa eu mai putin. Profitand de vara si toamna pline de legume in sezon, iata ce iti trebuie, pentru cateva portii:
Ciorba simpla
- 1 cartof taiat cuburi
- 1 ceapa taiata fin (eu cateodata o pun taiata in 2 sau 4 parti pentru ca o pot scoate usor, dupa ce s-a fiert ciorba, deoarece nu imi prea place)
- 1 dovlecel mediu
- 1 ardei de orice culoare
- 1 morcov mediu
- 1 legatura de patrunjel proaspat, maruntit
- 2 rosii medii coapte
- 1-2 linguri ulei
- cca 1 litru apa plata
- sare dupa gust
- sucul de la o jumatate de lamaie
- alte mirodenii dupa plac: busuioc, menta, coriandru, ghimbir, turmeric, cimbru, etc.
- alte legume pe care le mai ai in camara, frigider si vrei sa le adaugi
Preparare:
- Pregatesti aproape toate ingredientele. Le pui intr-o oala nu prea mare la fiert, in apa, cu putina sare. La final, adaugi sucul de lamaie si gusti pentru a vedea cat de acra iti place. Adaugi uleiul, patrunjelul si alte mirodenii si gata. Poftiti la ciorba simpla si rapida. Si plina de vitamine. Si plina de culoare.
Pofta buna!
Elena G
O “horă a legumelor”, în acorduri acre! 😀
O seară frumoasă!
Da, ceva de genul. :)) Multumesc, asemenea! 🙂