Charlotte cake


Ziua de ieri a fost o zi foarte buna pentru mine. De ce? Pentru ca deja o prietena isi doreste sa incerce reteta si m-a invitat pe la ea sa o preparam. Va fi distractie, stiu deja. Dar azi va avea o supriza si nu numai ea. Azi m-am gandit sa adaug o reteta pentru care m-am bucurat enorm. De ce? Pentru ca mi-a iesit din prima. Si mie toate imi ies din prima. Retetele, nu te gandi la altceva! Spun asta pentru ca am avut rara dezamagire sa nu imi iasa, dar cum  citesti mai jos, e numai la retete romanesti.

De fapt am o constatare din experienta proprie. Toate retetele din cartile in limba engleza sau de pe net imi ies la perfectie, in schimb la unele romanesti am avut surpriza sa respect reteta si sa nu iasa. Ceva nu e in regula si nu sunt sigura ce. Parerea mea e ca ingredientele nu sunt intotdeauna la nivelul celor de pe piata straina. Din pacate!

In fine, sa trecem la arta de a face un tort de sarlota cu banane. Numai titlul si deja il vad.  Sarlota pentru mine e ceva special, imi place foarte mult dar sa gusti sarlota facuta in casa, cu smantana si oua, asta e ceva rar. Si putin mai dificil. Adauga multe vase de spalat si cred ca deja ai lasat-o balta. Dar gandeste-te la rezultat. Un tort de sarlota, cu banane, numai pentru tine. You can’t beat that, can you? Pentru ca nu te obliga nimeni sa il imparti, dar expresia de pe fetele celor care il gusta e unica, asa ca merita. Te simti splendid savurand in 2 sau mai mult asa o delicatesa. Efectiv ti se topeste in gura si crede-ma ca mai ceri o portie. Pun si pariu. Cu exceptia celor carora nu le place sarlota.

Reteta de mai jos este o adaptare imbunatatita dintr-o revista, care a gresit la cantitati si la unele ingrediente. Am facut initial cum scria acolo dar m-am pomenit cu mai multa sarlota decat era nevoie. Asta e partea buna. Pentru mine. Insist asupra unor elemente pe care eu le consider fff importante: smantana sa fie grasa (stiu ca ingrasa, dar crede-ma, mai bine mananci smantana de cea mai buna calitate si naturala once in a while, you deserve it), ciocolata sa fie neagra de cel putin 70 % (asta nu ingrasa, e de post si are un gust excelent) – asta o stiu din recomandarea unor bucatari celebri care spun asa: daca tot folosesti la gatit ciocolata , sa fie de calitate si neagra si nu cea care se cumpara la tablete. Gateste asa si vezi ca au dreptate. Saracutii!

You can't touch this!

Charlotte

Sa incepem

Ingrediente

Blat

  • 3 oua
  • 3 linguri zahar
  • 2 linguri cacao
  • 2 linguri faina
  • 1 esenta rom
  • 1 praf sare

Crema

  • 500 gr smantana proaspata
  • 2 linguri cacao
  • 7 linguri zahar
  • 2 oua
  • 2 pliculete gelatina
  • 1 esenta rom
  • 2 banane taiate felii subtiri sau mixate
  • 150 ml apa/ suc de portocale neacidulat

Decor (optional) – arata frumos si fara nimic pe el, oricum il mananci cu ochii😉

  • ciocolata alba si neagra rasa, cam 50 gr fiecare
  • sau nuca de cocos

Preparare

  1. BLAT. Se bat albusurile spuma tare cu praful de sare si cu zaharul, se adauga galbenusurile pe rand, cacaua si se bat din nou. Se adauga esenta si faina si se amesteca incet. Se pune o foaie de copt taiata pe masura pe forma detasabila de tort, se toarna compozitia si se coace la foc mic circa 20 de minute. Se lasa la racit.
  2. SARLOTA. Se bate smantana pana se intareste, se adauga esenta, cacaua, se mixeaza bine si se pune la rece. Zaharul se bate cu ouale si se pun pe baia de aburi pana se ingroasa, dupa care se lasa la racit. Gelatina se pune la inmuiat in 150 ml de apa sau suc de portocale, se topeste la abur ca si ouale si se lasa apoi la racit cca 5 minute. Frisca se amesteca apoi cu crema de ou si cu gelatina.
  3. Se asaza blatul in forma in care s-a copt, se aranjeaza bananele taiate felii pe toata suprafata sau se toarna daca au fost mixate, se toarna apoi crema de frisca, se niveleaza si se lasa la rece peste noapte. Se scoate din forma si se orneaza.

Pofta buna!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s